HUMANS OF SKYDDSVÄRNET


Vilka är människorna som jobbar på Skyddsvärnet? Vad har de för intressen, tankar och erfarenheter? Scrolla vidare så får du möjligheten att veta lite mer om några av oss.

Är du intresserad av att jobba på Skyddsvärnet? Läs mer om våra avdelningar och lediga tjänster här.

 


 

Madelene, kontaktperson

Mitt största intresse är näringsterapi

”Mitt största intresse är näringsterapi. Det handlar om att se till människors balanser och obalanser i kroppen. Det kan också finnas biokemiska skillnader som kan orsaka problem med hälsa och leda till brister, symtom eller sjukdomar. Att behandla med näring och rätt kost kan göra stor skillnad i att återställa balansen. 

Jag kom in på det här med näringsterapi när jag bodde i USA. Där måste man se till sin egen hälsa på ett annat sätt eftersom försäkringar och sjukvård är dyrt och det inte finns samma stöd som det finns här i Sverige. 

Jag har studerat både näringsterapi och psykologi och det är spännande att se hur hjärna och hälsa hänger ihop. Psykisk ohälsa ger ofta problem med näringen i kroppen eller tvärtom. Har man varit med om trauma eller missbruk kan det leda till både stress och sämre näringsupptag, som kan resultera i obalans och följdproblem. En stor del serotonin produceras i tarmarna och har man påverkan på tarmarna stör det produktionen och kan leda till sämre mående och depression. 

Jag tycker att man har tappat bort lite av det här med att se till hela människan och behandla och stötta i alla områden. Kosten är en del av helheten och kan vara grunden till många problem. Man behöver verkligen alla pajbitarna i livet. Jag tar alltid med mig den hälsoaspekten när jag jobbar med mina klienter.”

Hassan, kontaktperson

Jag är väldigt spontan som person

”Jag är väldigt spontan som person. Jag tycker om att besöka nya länder och testa nya saker. Jag reser därför runt ofta. På resorna försöker jag hinna med att testa så mycket nytt som möjligt, varför inte liksom? Det är inget som hindrar mig. Just nu håller jag på att ta MC-körkort vilket varit en av mina drömmar länge. Sedan ska jag resa runt på motorcykel. Jag har varit i ungefär 40 länder och jag har åkt runt i Europa flera gånger med bil. Det bästa med att resa är att man får mycket mer erfarenhet i livet och man känner sig bekväm med alla olika kulturer och människor när man träffat fler. Sedan jag kom till Sverige har jag uppnått en del av mina drömmar och mål, och det kommer jag att fortsätta göra.

Jenny, Samordnare

Hösten får mig att må bra

"Jag älskar verkligen hösten. Den är min favoritårstid. Det är många som blir nedstämda av mörkret som kommer, men jag tycker att hösten är vilsam och att mörkret är befriande. Visst kan man bli trött av det ibland men jag känner ändå att hösten får mig att må bra. Det är en tid för eftertanke och det finns ingen press. 

Min mormor lärde mig värdet av att bara vara. Att lyssna på radio, lösa korsord eller sitta vid ett fönster och lyssna på folk. Jag tror att jag kommer till min rätt under hösten eftersom det hon lärt mig får komma fram då. Jag kommer från Norrbotten och tänker att det dels kan vara mitt norrländska lugn som gör att jag gillar den här årstiden, men också att jag är introvert som person. Då hämtar man energi och inspiration från att ta det lugnt istället för att vara i många sociala sammanhang. 

Jag trivs verkligen med att tända ljus och kolla på serier innan alla de hysteriska julförberedelserna kommer. Och jag tycker om att gå långpromenader i den friska luften bland alla fina färger. Ibland lyssnar jag på en podd eller dokumentär när jag går och ibland vill jag bara vara i tystnaden. Jag har en vän som frågade mig varför man ska gå på promenad om man inte har något mål med den, men det är ju inte destinationen som spelar roll utan vägen dit."

 

Marita, Områdeschef

Det jag framför allt gillar med träningen är att den bara är min

"Träning för mig är en absolut nödvändighet. Tränar jag inte, så mår jag inte bra. Det har varit min största hobby sedan jag var nio år och började simma i delfingruppen och märkte att det här är min grej. När jag gick på högstadiet tränade jag nio pass i veckan, styrketräning två gånger i veckan på morgonen innan skolan, och simning varje dag. Jag har simmat både SM och Junior-SM och åkt Sverige runt i minibuss med de andra från simningen. Vi var verkligen som en familj och jag är så tacksam över att jag fick uppleva den gemenskapen. 

Eftersom jag tränade så intensivt länge är det fortfarande en insprängd del i mitt vardagsliv. Träningen hjälper mig att hantera det höga tempo som det innebär att vara ensamstående mamma och att orka med min vardag. Jag är övertygad om att utan min träning hade jag varit i stor riskzon för att drabbas av utmattningssyndrom. 

Mest kör jag styrketräning, crossfit eller löpning. Det händer att jag följer med min dotter till simhallen ibland också. Jag gillar allt som kräver uthållighet och är riktigt envis. Förra året anmälde jag mig till Tough Viking. Jag tänkte att det skulle bli ett sätt att se hur styrketräningen kan användas, men den största vinsten var att få uppleva hur kul det är att göra något som ett lag. Annars har jag alltid varit en individualist när det kommer till sport. Det jag framför allt gillar med träningen är att den bara är min. Det är bara min kropp, bara min tid och det är bara för min skull."

 

Christoffer, Vaktmästare

Känslan av frihet har sitt pris

"Det har aldrig varit en dröm för mig att ta motorcykelkörkort. Jag hade en granne som körde hoj, så jag började övningsköra med honom av en ren slump. När man åker motorcykel så skiljer det sig mycket från att färdas i bil. Hela landskapet öppnar upp sig och man upptäcker saker på ett helt nytt sätt. Att ta sig fram överallt och samtidigt ha möjligheten att stanna precis var man vill är en frihet för mig. 

Först köpte jag en snabb motorcykel men den är nu såld, istället har jag beställt en elvariant. Naturen är vacker och vad kan göra upplevelsen ännu bättre? Jo, när det är tyst och man inte känner avgaserna. El är därför det ultimata sättet att flyga fram på längs vägarna. Minuset med motorcyklar är att det är alldeles för lätt att gasa på. Det är svårt att inse hur fort det faktiskt går innan det smäller. Känslan av frihet har sitt pris och livet är till för att levas.”

 

Lana, Familjehemskonsulent

Det är något fint i att köpa något som någon annan har ägt

”Jag har alltid gillat att handla second hand, men när jag flyttade till Stockholm öppnades en helt ny värld med andrahandsbutiker och loppmarknader. Det finns massvis. Varför spenderar vi så mycket pengar på nytt när det redan finns begagnat? 

Jag gillar tanken på att återanvända och promotar den här idén ständigt till min omgivning. I mitt jobb träffar jag ofta människor som inte har det så bra ställt och då ger jag tips på olika loppisar och vad man kan hitta där. Både bra begagnade saker och helt nya, oanvända kvalitetsprylar som folk bara vill bli av med snabbt. 

Jag älskar att gå på loppmarknader, speciellt typen där det ställs upp långbord. Det blir inte så mycket butikskänsla då, det handlar mer om relationer. Jag gillar verkligen att gå runt och titta på allt och se vad folk har i sina hem och vad de använder sakerna till. Eller när jag själv säljer prylar och ser hur exalterad någon blir av att hitta något. Då vill man inte sätta ett för högt pris, man vill bara göra personen glad. Jag vet ju själv hur glad jag blev när jag hittade mitt fina, massiva köksbord i ek eller mitt sidobord i teak från 50-talet. 

I framtiden när jag och min familj flyttar till hus drömmer jag om att ha en lada på gården med en egen loppis. Det är något fint i att köpa något som någon annan har ägt och att sakerna får leva vidare.”

 

Johan, Kvalitet- och projektchef

Att vara under havsytan är lite som science fiction

”Jag har alltid varit intresserad av havet och livet under havet. När jag var tolv år bodde min pappa på Cypern och det var då jag tog mitt första dykcert. Då ville jag bli marinbiolog eller undervattensfotograf. Idag är jag Rescue Diver, den högsta nivån inom fritidsdykning. Efteråt kommer Divemaster och då kan man arbeta med dykning.

Att vara under havsytan är lite som science fiction. Man är på en expedition och upptäcker en ny värld. Det finns så många olika landskap att se, precis som på land. Det allra bästa är djurlivet. Många fiskar och andra vilda djur är nyfikna då det inte är biologiskt nedärvt hos dem att en dykare är ett hot. Jag har dykt med delfinstim i Röda havet och med mantor i Indiska oceanen som är sju meter mellan vingspetsarna. Jag dyker gärna med så stora djur som möjligt, oftast kan man få ögonkontakt och interagera med dem. En dröm är att dyka med Tigerhajar som ofta är väldigt närgångna. Något annat som är häftigt är strömdyk. Då släpps man rakt ner i en undervattensström och flyger fram i strömmen över ett rev.

Jag har också varit med om några fruktansvärda upplevelser. En gång låg jag och fotograferade ett fiskstim och så plötsligt exploderade tätningen på min syrgastub. Jag simmade snabbt mot guiden som var med och fick ta hans extra regulator, så det gick bra. Det är ändå sällan det händer saker och jag är väldigt tacksam över alla erfarenheter jag har haft. Som dykare lär man sig att inte tänja på säkerhetsgränser och att hantera chocktillstånd.”


Mahsa, Ekonomiassistent

Jag älskar att resa

”Jag älskar att resa. Jag har varit i kanske 15 länder hittills och skulle vilja resa mer. Min dotter är fyra år och har redan varit i Turkiet fyra gånger, Cypern, Egypten, Thailand, Spanien och Dubai. Det är värmen och solen som lockar, inga storstäder med en massa museum och grejer.

Jag kommer ursprungligen från Iran och där har man alltid värmen nära. Alla fyra årstiderna finns på samma gång i landet, när det är vinter och minusgrader i Tehran-Karaj där jag kommer ifrån så kan det vara 30 graders värme i södra Iran. Vi flyttade till Sverige när jag var tio år och flydde från Iran-Irak-kriget. När kriget tog slut flyttade vi tillbaka till Iran två gånger på grund av att min mamma saknade livet som hon hade där. Så jag har varit där mycket.

Jag minns speciellt första gången när vi flyttade tillbaka. Jag skulle börja sjuan och det var ett litet klassrum med många elever. Hon som satt bredvid mig frågade var jag kom ifrån. Hon menade ju på vilken gata jag bodde, men jag svarade att jag kommer från Sverige. Hon blev så himla intresserad, nästan chockad och ropade ”fröken, fröken, hon bredvid mig kommer från Sverige”.

När det blev rast var det som att alla klasskamrater hoppade på mig. De ville veta hur det var i Sverige, om jag hade kompisar där, vad jag hade för skor till och med, allt. Det var som att jag hade kommit tillbaka från månen, de var så nyfikna. Men det var bara kul, jag är också så himla nyfiken på andra länder och kulturer.”

 

Lars, Psykolog

Jag har precis köpt ett teleskop

”Jag har börjat intressera mig för astronomi. Det kan bero på att jag är sekulär humanist och intresserar mig för evolutionsläran och var vi kommer ifrån. En dag läste jag någonstans att nu i helgen kommer det asteroider och kometsvärmar som man kan se, så jag gick ut och tittade och tänkte att ”man kanske skulle ha ett teleskop så man kan se bättre”.

 Nu har jag köpt ett optiskt spegelteleskop och en stjärnkarta, det är som ett sjökort över himlen, och en karta över månen. Jag har lyckats montera ihop teleskopet, det väger 20 kilo med spegel och prismor och grejer. Nästa steg är att lära sig manövrera det, så att jag kan titta på en speciell stjärna, nebulosa eller stjärnhop. Jag har lärt mig att sikta i alla fall, av en granne som hållit på med det här sedan 70-talet. Runt den 15:e ska vi ut och titta på en stjärnhop tillsammans. 

Vissa tider på året är ju vissa planeter och stjärnor mer synliga, till exempel när det är kallt ute under vinterhalvåret. Då är det mindre rörelse i lufthavet och man får bättre skärpa. Det här är väldigt nytt för mig så jag hoppas bara att ingen ringer och frågar mig massor nu.”

 

Jessica, Ekonom

Löpningen betyder otroligt mycket för mig

”Jag började springa 2011. Det hände saker i mitt liv som gjorde att det blev lite upp och ner och då började jag springa för att stressa ner. I början ville jag prestera och springa korta distanser snabbare och snabbare, men sedan märkte jag hur härligt det var att vara ute så jag saktade ner och ökade på distanserna istället. Där någonstans började min kärlek till långdistanslöpning.

När jag sprang min första mil kände jag mig oövervinnlig. Det var då tanken om marathon kom. Det kändes som en ouppnåelig dröm, men jag tänkte att man kan ju testa och anmälde mig till Stockholm Marathon 2014. Jag trodde inte att jag skulle klara av det, men när jag sprang de sista kilometrarna mot stadion så grät jag och kunde inte sova på ett dygn efteråt. Nu har jag sprungit 17 marathon och 3 Ultramarathon.

Det längsta loppet var Ultravasan i somras på 9 mil. Det gick så himla bra. Ultralöpare är fantastiska. Vi sprang tillsammans, dunkade varandra i ryggen och hejade. Sista backen nästan kröp jag i, men när jag kom upp började jag skutta och hoppa fram. Jag var så lycklig när jag sprang in i mål och fick medaljen. Det var GRYMT kul.

Nästa mål är TEC Ultra Marathon på 16 mil. Det är min stora dröm och har varit i många år. Men först blir det New York Marathon i november. Löpningen betyder otroligt mycket för mig. Den får mig att behålla fokus och hantera vardagen. Det är skönt att det är en så enkel träningsform som jag kan göra när det passar, till exempel kvart i fem på morgonen innan jobbet. Det är perfekt eftersom jag har två barn som alltid är nummer ett för mig.”

 

Nilla, VD/Direktor

En av mina terapier är att baka

”En av mina terapier är att baka. Eller att baka och pyssla, själv eller med dottern. Till skillnad mot jobbet där det är mycket möten, dator och mentalt ansträngande behöver jag göra något fysiskt när jag är ledig. Jag önskar att jag tränade mer, men det blir oftast pyssel och bakning.

Vi har ett eget pysselrum hemma, med ett tre meter långt bord. Vi pysslar med papper, tyg, pärlor, saker från naturen eller förbereder inför högtider. Jag kan pyssla med något som någon annan gjort innan men dottern är mer kreativ och vill alltid hitta på egna saker. Här i sist gjorde vi överlägg till glas med plats för sugrör, så att inte getingar kan komma ner i glaset. Sedan plockade vi ekollon som vi målade och gjorde halsband av.”

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor